Wanna crumble my applepie?
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 ägg
0.5 msk vatten
1 msk mjölk
1 msk råsocker
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära
Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte, använd fingertopparna!
Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna.
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel.
Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och rulla den undre degen och locket till fina kanter.
Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 25-30 minuter tills den är gyllene.